Kozijnen tips

Goed jaarlijks onderhoud zorgt ervoor dat uw kozijnen langer meegaan. Hieronder een aantal kozijnen tips hoe u uw kozijnen het best kan onderhouden wat resulteert in een langere levensduur.

1. Maak kozijnen regelmatig schoon
Kozijnen staan voortdurend bloot aan zonlicht, regen en zand. Het regelmatig schoonmaken verlengt de levensduur van uw kozijnen. Voor het schoonmaken is een eenvoudige sopje voldoende. Gebruik vervolgens een doek die geen krassen achterlaat. Dit zorgt ervoor dat het schilderwerk langer intact blijft.

2. Controleer op beschadigingen
Controleer het houtenkozijn regelmatig op houtrot. De kwaliteit van het hout kan je controleren door met een scherp voorwerp voorzichtig in de onderkant van het kozijn te prikken. Als het hout aangetast is kan dit gerepareerd worden (kleine oppervlaktes) daarvoor zijn diverse houtvullers beschikbaar. Het hout moet ruim uitgehakt worden tot je het gezonde hout bereikt. Verder is het belangrijk om de onderdorpel goed na te kijken. Bij veel oude kozijnramen en deuren sluit de onderdorpel namelijk direct aan op de waterslag. Dit kan komen door het ontbreken van de loodslab of het niet meer goed functioneren van de loodslab. Hierdoor blijft er water achter waardoor het hout kan gaan rotten. Bij veroudering is het beste om de loodslab te laten vervangen.

3. Kozijn repareren of vervangen?
De keuze om kozijnen of onderdelen te vervangen hangt van een aantal factoren af. Uit onze ruime ervaring blijkt dat reparatie vaak een voordelige en interessante optie is. Als je kiest om te repareren doe dit dan wel op deskundige wijze en voer het uit met behulp van de juiste materialen. Bij correcte uitvoering kan het kozijn weer in zijn originele staat worden teruggebracht. Bij goed onderhoud kan deze reparatie net zo lang mee gaan als bij een totale vervanging. Mocht het kozijn op meerdere plaatsen verrot zijn en de verrotte delen zijn groot dan is vervanging de beste optie.

4. Wel of geen plamur?
Beschadigingen in het kozijn kan je herstellen met plamuur. Het plamuren van beschadigden delen draagt bij aan een strakker eindresultaat. Let wel op bij het gebruik van plamuur dat je dit op de juist manier gebruikt. Schuur geplamuurde stukken altijd heel goed glad, heeft de plamuur niet goed gedekt, plamuur het kozijn dan nogmaals.
Wij adviseren om plamuur met mate te gebruiken het kan na verloop van tijd er voor zorgen dat de verf openbarst waardoor er kleine scheurtjes ontstaan. De verf biedt geen bescherming meer. Hierdoor neemt het hout regenwater op en kan het gaan rotten.

5. Schilderen van houten kozijn
Het schilderen van houten kozijnen is +/- rond de 5 jaar nodig. Dit een grote klus die je het beste kan laten uitvoeren door professionals. Mocht je het zelf willen doen neem er dan de tijd voor, en gebruik hoogwaardig verf van bijvoorbeeld Sikkens, Sigma, Vos of Tri-metal. Met kwaliteits-verf blijven uw houten kozijnen langer mooi, bovendien beschermt het langer én beter. Succes met het schilderen van je houten kozijnen!Top